(Ne)zrušení obcení policie v Pozořicích

29.01.2014 16:11

 

Vzhledem k tomu, že finanční výbor našeho městyse sice každoročně podává zastupitelstvu návrhy změn v souvislosti se schvalováním rozpočtu, ale zastupitelé z finančního výboru je jako návrhy k hlasování nepředkládájí, naopak tvrdí, že nejsou třeba (a zrušení obecní policie je jedním z nich), zůstává situace s OP Pozořice nadále nezměněná a finanční částka na její provoz je součástí schváleného rozpočtu na rok 2014.



 

 

Na veřejném zasedání zastupitelstva dne 12.12.2013 byl diskutován návrh finančního výboru na zrušení obecní policie městyse Pozořice a dosažení úspory na výdajích v souvislosti s plánovaným vysokým úvěrem obce. V návrhu rozpočtu pro rok 2014 se počítá na činnost OP s 1 069 300 Kč. I přes počáteční neochotu obou stran o věci blíže diskutovat a návrh pana Mikuly o tom v ten den nemluvit vůbec, jsme se dozvěděli pár bližších informací. Když pominu ty nesmyslné z úst samotného starosty, že po zrušení OP bychom mohli vyhodit celý kamerový systém, poněvadž nikdo jiný nemá právo záznamy prohlížet, které samozřejmě MÁ STAROSTA OBCE, vyslechli jsme i několik reálných argumentů: 1) Starosta navrhuje uzavřít veřejnoprávní smlouvy o výkonu služeb naší OP v okolních obcích, které by pokryly část nákladů, předpokládá se přibližně 270 tis. Kč ročně. Je však třeba odečíst náklady, např. pohonné hmoty. Obávám se, že potom by z tohoto příspěvku mnoho nezbylo. Druhá věc, která mě osobně na tom zaráží, je skutečnost, že by při tom nedošlo k navýšení počtu strážníků, ani jejich služebních hodin. Znamená to tedy, že při současném stavu by zvládli zajíždět do dalších tří obcí. Z toho mi stále vyplývá, že náplň jejich pracovní doby v současnosti, není nijak intenzívní, přestože se mi to snažili vyvrátit vysvětlením, že to s tím vůbec nesouvisí a bylo by to na úkor bezpečnosti našich občanů…. Nevím tento argument mě moc nepřesvědčil, podle mého to s tím souvisí úzce. 2) Dále jsme vyslechli návrh převzít model okolních obcí, např. Mokré-Horákova, což je mnohem větší obec a svoji OP nemá. Tato obec má uzavřenou veřejnoprávní smlouvu se Šlapanicemi, jejichž strážníci zajíždějí do Mokré-Horákova, dojezdový čas je do 10 min., náklady za rok cca 140 tis. Kč.


 

Pan starosta dále uvedl, že pokud na zastupitelstvu padne návrh na zrušení OP v Pozořicích, on bude navrhovat obecní referendum na toto téma. Z mého úhlu pohledu jde o vcelku závažné otázky, a proto bych ráda znala názor občanů Pozořic na potřebnost, či nepotřebnost OP v naší obci a spokojenost či nespokojenost s jejich prací. Eventuálně, zda byste uvítali obecní referendum (náklady obce cca 30 tis. Kč – podle posledního ref.) a jak byste hlasovali.

Pro rychlé vyjádření názoru, prosím, použijte ankety, pro Vaše obsáhlejší sdělení využijte diskuzní okénko.

Děkuji.

Martina Jančová

 

Miniaplikace

 

Miniaplikace

—————

Zpět


Diskusní téma: (Ne)zrušení OP Pozořice

žádost o zdvořilost

MJ | 19.12.2013

V prvé řadě bych chtěla diskutující zdvořile požádat o vyvarování se vulgárních výrazů v celém znění...ne proto,že já bych se z Vaších nadávek po...., ale proto, aby nám nebyly zablokovány webové stránky. Děkuji.
Za druhé, starosta je v současné době velitelem obecní policie, těžko tedy lze věřit, že nemá právo nahlížet do kamerových záznamů.
Za třetí, pokud by OP nebyla, nebude logicky jejich velitelem, ale lze stanovit správce kamerového systému, zaregistrovat jej u UOOÚ a ten jistá práva má. V případě útoku na majetek či zdraví občanů, pak tyto záznamy může využít Police ČR....a myslím si, že právě k tomuto by kamerový systém měl sloužit, nikoliv ke sledování okolí domů "nepohodlných" občanů.
Pokud si s tímto poradili jiné obce, nevidím důvod, proč bychom si nemohli poradit my.
Zatím jsem také neslyšela o žádné krádeži, kdy by záznamy kamer pomohly, vždy byly záhadně otočeny na jinou stranu...

Re: žádost o zdvořilost

K. | 02.01.2014

přesne tak...

Re: žádost o zdvořilost

Strach | 07.01.2014

Citíte se nyní bezpečně? https://www.ceskatelevize.cz/zpravodajstvi-brno/zpravy/257284-zlodej-ukradl-poklopy-od-kanalu-lide-do-nich-rano-spadli/

Na.... k....

h.... po tom | 18.12.2013

Taky si dovolim argumentovat proti casti teytu, viz.vyse.
Pan starosta nema pravo nahlizeni do zaznamu kameroveho systemu, ktery neslouzi k monitorovani soukromych prostor. Takova prava maji opravdu jen osoby poverene slozkou pro dohled a monitorovani verejneho poradku. Statni, mestska a obecni policie.

Na.... v...

Spalovač | 19.12.2013

Dobrý den. Kamerový systém v Pozořicích včetně obecní policie je k ničemu. Když bylo potřeba tak z kamerového záznamu mi nic neřekli, prej tam není nic vidět. Hodnověrnost u soudu už vůbec žádná. Za rok jsem je viděl pouze dvakrát radarovat pány obecní policajty a jak dopadá měření? Známí policajtů pokutu nedostanou a vše je řešeno domluvou. Neznámí obecáků dostanou flastra. To je realita. Avšak ono už to brzy skončí. https://ers.blog.cz/

Doplnění

Petr filip | 18.12.2013

Jen si dovolím poopravit. Náklady obce Mokrá Horákov na bezpečnost a dopravní pořádek v obci činí dle rozpočtu obce celkem 140 000,-

Re: Doplnění

MJ | 18.12.2013

Aha, tak to jsem špatně rozuměla, omlouvám se, opravím v textu.

Re: Re: Doplnění

To Jancova | 19.12.2013

Vy jste vubec takova mene chapava. Asi Vam to podnebi v Pozoricich nesvedci. Myslim ze Bohunice byly lepsi. A mimochodem krome mereni na Modre mili jsem Slapanaky v Mokre nikdy nevidel...

Re: Re: Re: Doplnění

pro myslitele | 19.12.2013

Proč vám paní Jančová tak leží v žaludku?Věnujte se tématu a neotravujte nás svými výroky o jakési vaší diagnostice intelektu.Pěkné svátky.

 
 

Re: Re: Re: Doplnění

Martina Jančová | 20.12.2013

Když to říkáte Vy, tak to bude nepochybně pravda. Jen tím "rozuměla" jsem měla na mysli "špatně slyšela", protože když sedíte na opačném konci zasedací mistnosti než hlavní představitelé obce, není vždy všechno slyšet, zvlášť když Vám z druhé strany doléhá halasný rozhovor bývalých hlavních představitelů obce v publiku. Držte se ale prosím tématu potřebnosti OP v Pozořicích a pomluvy mé osoby si nechte do hospodských kuloárů. Děkuji.

Re: Re: Re: Re: Doplnění

M | 23.12.2013

Kdyby jste se radeji misto osocovani vyjadrili k tematu.
Osobne si myslim,ze Pozorice nepotrebuji OP. Uz vubec nechapu,proc obec plati takove penize za tuto sluzbu.

Re: Re: Re: Re: Re: Doplnění

Jiří | 23.12.2013

Rozhodně nerušit OP co je to za blbost.Všude v obcích ji zřizují a u nás se bude rušit.Není to nahlavu postavené.Kocourkov hadra

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Doplnění

Vilda | 03.01.2014

Jasně - lepší by bylo zrušit místostarostu (i s odvodama je hned půl mega ušetřeno) a místo něj přijmout profi tajemníka, co ví jak má dělat.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Doplnění

MJ | 04.01.2014

Drobný dotaz: a ten profi tajemník pro nás bude pracovat zadarmo?? 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Doplnění

Honza | 04.01.2014

Jasně.Vilda by to vzal a zadarno z lásky k bližnímu ,Pod kolenama má namazaný,zbíječku v přípabě nouze v předsíni, a nervy z ocele. Bude pracovat jen na profi úrovni.Jak jinak.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Doplnění

Jirka | 05.01.2014

Souhlasím


Diskusní téma: (Ne)zrušení obcení policie v Pozořicích

Datum: 21.05.2014

Vložil: jitka

Titulek: mateřská školka

I přes zákaz zastavení u MŠ v Pozořicích,je plno řidičů,který tento zákaz nerespektují.Chtěla bych vědět ,jak na to reaguje obecní policie a kolik již bylo pokutováno řidičů.Většinou tam zastavují jedni a ti samí řidiči,že by prominenti,kteří se suverenitou zastaví a ještě nechají své děti vystupovat z auto směrem do vozovky,čímž ohrožují jejich život,ale i bezpečnost dalších řidičů.

—————