Pozořice DĚTEM

18.10.2012 09:06

Tak by se dal nazvat projekt z roku 2011

Pozořická radnice je známá tím, že vyrábí projekty do šuplíků. Vizí, návrhů a projektů existuje nepřeberné množství. Tak trochu zasněné vedení buduje vzdušné zámky v představě, jak by to bylo krásné kdyby…

Nicméně na realizaci chybí peníze, na dotace chybí manažer, který by je sháněl a pokud už je přece jen všechno připravené, tak chybí realizátor, který by ten či onen projekt dotáhl do konce. Ono totiž u monitoru za stolem pěkně v teple se to vidí trochu jinak, než v reálném světě. Tak zůstává u projektů a vymýšlí se další a další, abychom byli připravení, když přijde někdo, kdo by je chtěl zrealizovat…(tak pionýrům tloukli do hlavy „vždy připraven“, ne? ;;) batting eyelashes mj)

No, pokud se někdo nadšený vůbec najde, musí postupovat dle předem přesně vypracovaných směrnic, jinak jsou mu kladeny do cesty tzv. větve, které ho v podstatě mají nasměrovat tím „přesným směrem“… (no ještě, aby si drzý nadšenec dovolil něco jiného L-) losermj)

Nicméně v roce 2011 se radnici povedl téměř husarský kousek v podobě projektu regionálního významu. Byl to projekt velmi mladý a úspěšný. Povedl se zrealizovat neskutečně brzy a rychle. Ochotných nadšenců se také našlo pro toto dílo velmi mnoho a kupodivu se tentokrát názorově nelišili. Tudíž je ani nebylo nutné někam směrovat. Na obecním pozemku p.č.1636 o výměře 1860m2 (za zahradou mateřské školky) byl vybudován ojedinělý vzdušný zámek. Dá se to považovat téměř za zázrak. V podstatě jako by ze země vyrostl…(a co my víme, třeba vyrostl, v Pozořicích je i nemožné možné.. ;;) batting eyelashesmj)

Bez jakýchkoliv diskusí, bez rozpočtu a bez povolení. Vyrostl zdarma a bez Evropských dotací. Tímto darem byl celý pozemek významně zhodnocen.  Na jeho vybudování se podílela řada lidí a firem, v brigádnických hodinách a bez nároku na odměnu. Tak nám celé dílo ještě přidalo na hodnotě, protože v podstatě nevíme, kolik to vlastně celé stálo a to se cení. V celém projektu se skrývají významné poklady nepředstavitelné hodnoty…(téměř archeologické skvosty ;;) batting eyelashesmj). Jen pro zmínku: např: ručně tesaný obelisk velikosti 1x1x1 m. Jen ten sem dopravit muselo být nad lidské síly…(nene, my máme TS, která vyřeší všechno a rychlostí blesku =)) rolling on the floormj)

Tento projekt se nazývá SNĚHOVÝ KOPEC a byl postaven pro děti ze školky jako zimní atrakce. Jeho půdorys je cca 20x40 m, základy jsou hluboké 5m a jeho výška také 5 m. Jeho 3 stěny připomínají skalnaté štíty hor, svahy jsou pod úhlem > 30°. Sjezdovka má sklon okolo 11°, šířku cca 4m a délku cca 10m. V obci, kde se to kopci doslova hemží, a převýšení v katastru obce je 200m, je tento kopec opravdu unikátem. Je totiž vytvořený lidskýma rukama…(víte, že nejvíc potěší vlastnoručně vyrobený dárek?&[] giftmj). V prvotní myšlence byly asi 3 TATRY hlíny, aby si děti ze školky mohly na tom hrát. No někdo posunul desetinou čárku. To se sem tam stává...(se připletla nějaká „nula“, koukám :-B nerdmj).

Celý kopec je zalesněn speciální horskou rostlinou (hořčicí, v zemědělství se používá na zelené hnojení), aby nevznikala půdní eroze, protože zeminy je tam jako - no prostě jako na horách…(eroze je nebezpečná věc, zvláště ta psí ;) winking a hlavně hořčice je zdravá, ruší karcinogenní účinky grilovaného masa…tady se myslí na zdravou stravu všude, paráda =D> applause mj).

Celé dílo ještě nebylo předáno veřejnosti, protože tam chybí dokončit pár drobností, jako zábradlí, sněhové dělo a šlepr. Nu doufejme, že se podaří najít sponzora, aby děti mohly letos už lyžovat…(bezvadný, konečně se také naučím lyžovat…akorát nevím, kdo bude foukat ty modrý prdelky a zašívat ty voteplovačky 8-| rolling eyesmj)                                           

                                                                                                                                                         Petr Filip

...a po zamaskování:

...nu a jak to dělají jinde:

 

 

 

 

—————

Zpět