Do práce bez obav o děti

24.09.2013 14:50

2.9.2013 se rozběhlo v Pozořicích nové zařízení péče o děti předškolního věku, místním občanům známé pod názvem firemní školka.

Za podpory Evropského sociálního fondu, Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a MPSV vznikl tento projekt, jehož hlavním cílem je harmonizace pracovního a rodinného života zaměstnanců ZŠ a MŠ Pozořice a Mateřského centra Človíček, o.s.

Projekt reaguje na situaci, kdy jediná školka v Pozořicích (provozovaná v tuto chvíli na jiné lokaci) kvůli naplněnosti stavu odmítá některé z přihlášených dětí. Děti zaměstnanců není vždy možné umístit do školky v blízkosti pracoviště rodičů, především, pokud nepatří do spádové oblasti školky (někteří z rodičů dojíždějí z blízkého Brna apod.). Hrozí situace prodlužování rodičovské dovolené a další problémy při slaďování rodinného a pracovního života zaměstnanců, které vedou k ohrožení jejich znovuzapojení do pracovního procesu po návratu z rodičovské dovolené.

V tomto zařízení péče o děti předškolního věku vzniklo 24 nových míst, většinou jsou zde děti od věku 3 let. Zařízení je však připravené i na přítomnost dětí mladších tří let. Zařízení bude kopírovat pracovní dobu žadatele a partnera a snažit se co nejvíce přizpůsobit konkrétním potřebám zaměstnanců. Kromě denní docházky, docházky ve vybrané dny nebo části dne, můžeme nabídnout rovněž hlídání dětí dle potřeb (zaměstnanosti) rodičů. Děti budou pod vedením a dohledem zkušených pedagogů, pečovatelek a certifikovaných instruktorů.

Toto zařízení péče o děti je rovněž opatřením na zlepšení přístupu k zaměstnání a ke zvýšení udržitelné zaměstnanosti žen. Dále pak zajišťuje udržitelný postup žen v zaměstnání a podporuje tak dosažení rovných příležitostí pro muže i ženy na trhu práce a sladění pracovního a soukromého života, například usnadnění péče o děti a závislé osoby.

Svatava Bardynová

—————

Zpět