Dotace na zateplení DD přijata dvanácti hlasy

12.09.2013 11:36

Na veřejném zasedání zastupitelstva 10.9.2013 byla okleštěná dotace na zateplení obvodového pláště a výměnu oken DD přijata v poměru 12 pro, 2 proti, 1 se zdržel. Z toho vyplývající vynucené náklady tedy městys musí doplatit ze svého rozpočtu. Modleme se, aby byly co nejnižší. MJ

 

 

9.9.2013

BABO RAĎ :-)
Před zítřejším hlasováním na veřejném zastupitelstvu bych ráda znala Váš názor na zapeklitou věc
Jak jistě víte, na jaře tohoto roku obec požádala o dotaci na zateplení a výměnu oken Dělnického domu, s tím, že jde o poslední příležitost k takovéto dotaci s poměrem 90:10 (tedy 90% nákladů z dotace a 10% z rozpočtu obce). Projekčně byla cena vyčíslena kolem 10 mil, z toho nám vyplývalo, že doplatíme cca 1 mil plus jistě nějaké vícenáklady, ale předpokládali jsme zhruba do 2 mil kč.
Realita je ovšem jiná, ministerstvo některé náklady vyškrtalo jako neuznatelné a tak máme dnes na stole úplně jiná čísla: cena vysoutěžená 8 891 633 kč, uznatelné náklady fondu 6 287 864kč, spoluúčast obce 628 787kč, úspora za pět let 515 000Kč, výkon TDI 40 000kč....podtrženo sečteno to znamená, že z obecního rozpočtu bychom museli doplatit minimálně 3,8 mil. kč a to ještě zcela jistě musíme počítat s nějakými vícenáklady, které např. u ZŠ v současné době už jsou kolem 1mil kč, takže se dostáváme k částce cca 5 mil. z našeho rozpočtu.To už jsme na úplně jiném poměru, skoro 50:50, a nejsem si jistá, jestli taková dotace je výhodná , když vezmu v potaz, jak výrazně jsou u dotačních staveb ceny špónovány.
Chystá se program Nová zelená úsporám (https://www.nzu2013.cz/) i pro veřejné budovy, takže jistě není poslední příležitost k získání takovéto dotace.
Takže, dvě strany mince: za tyto peníze, bychom mohli např. opravit místní komunikace a potažmo upravit komunikace účelové nebo investovat do výstavby chodníku (podle vyjádření p. starosty na poslední poradě, by bylo možné v současnosti začít stavět chodník od Louček po točnu autobusu). Na druhé straně- do DD se dlouhé roky neinvestovalo a vypadá opravdu odpudivě, slouží sice poměrně omezené části veřejnosti, nicméně je ze všech stran vidět :-(  takže s novou fasádou a novými okny by jistě vypadal líp.
Do zítřejšího večera se musím rozhodnout, jak v této otázce hlasovat, budu Vám vděčná za každý názor. Pokud se nechce rozepisovat , klikněte mi v anketě https://hlasov.at/l7j1
Dík MJ

Hlasovat pro přijetí letošní dotace na zateplení DD
ano
6/32%
ne
13/68%
Celkem hlasovalo: 19
 
Miniaplikace

 

—————

Zpět