Zprávy z tisku

03.02.2011 10:51
Nechtějí „krmit“ cizí bioplynku. Tak vás ovládneme, hrozí jim


Dvěma tisícům akcionářů poslala včera zemědělská společnost Bonagro dopis, aby neprodávali její akcie jisté brněnské firmě. Ta je chce totiž skoupit a ovládnout firmu kvůli výstavbě bioplynové stanice.

POZOŘICE Hotová válka mezi dvěma firmami se rozhořela na jihu Moravy. Developerská firma z Brna Goodwill Property Investment chce totiž u Pozořic postavit bioplynovou stanici. Když se nedohodla s místní zemědělskou společností Bonagro po dobrém, aby jí dodávala pro stanici suroviny, snaží se nyní firmu ovládnout tak, že jejím spoluvlastníkům nabízí, že od nich koupí akcie.
Nabídku od Goodwill Property Investment dostali akcionáři v pondělí a včera Bonagro, které sídlí v Blažovicích, zahájilo protiúder.
„Rozmnožili jsme dopisy pro všech devatenáct set akcionářů a ještě dnes je rozeslali,“ řekl včera ředitel a předseda představenstva Bonagra Antonín Studený.
„Nezbývá nám nic jiného než akcionářům dát stejnou nabídku a spoléhat na to, že budou loajální a akcie za stejnou cenu prodají raději nám. Brněnská společnost je nepřátelská organizace, snaží se vniknout do Bonagra a chceme tomu zabránit,“ dodal.
Firma Goodwill Property Investment sídlí v Brně. Její společníci figurují i v několika dalších firmách, třeba Goodwill International, Goodwill Construction či Goodwill Project. Mají různé adresy, ve skutečnosti však zřejmě všechny sídlí na jednom místě, protože všechny mají stejnou doručovací adresu.
Její ředitel David Täuber přiznal, že se nyní snaží ovládnout Bonagro. „Chtěli jsme se dohodnout, a když to vedení společnosti odmítlo, snažíme se koupit její akcie,“ potvrdil včera.
Vysvětlil, že aby bioplynová stanice fungovala, musí mít u zemědělců zajištěnou surovinu. „To vyžadují i banky a bez majetkové účasti v zemědělském podniku by zajištění úvěru na stavbu stanice bylo o hodně složitější,“ zdůvodnil Täuber. Bioplynová stanice není ale podle něj jediný důvod, proč se společnost snaží přes akcionáře ovládnout.
„Bonagro má velké areály a vidíme v tom možnost dalšího podnikání. Nabízeli jsme, že nebudeme propouštět tamní zaměstnance a ponecháme i její vedení, ale představenstvo na tuto nabídku nereagovalo,“ popsal Täuber.
Bonagro má však o své budoucnosti jiné představy. Chce se dál věnovat pěstování a chovu. Podle Antonína Studeného se její činnost dotýká širokého okolí. „Hospodaříme na katastrech šestnácti obcí, zaměstnáváme 170 lidí a chováme přes tisíc krav a vyrobíme přes osm milionů litrů mléka ročně,“ vypočítal, čím se firma zabývá a v čem chce pokračovat. Připustil, že i oni počítají s bioplynovou stanici, ale chtějí si ji postavit sami.

Místní mají z bioplynky obavy

Plány na stavbu bioplynové stanice v Pozořicích jsou již hotové a kraj posuzuje její vliv na životní prostředí. Má stát jižně od vesnice, asi kilometr od obytné zástavby. Pozořický starosta Jaromír Červenka s ní problém nemá.
„Záměr posuzovaly některé naše komise a nenašly pádný důvod, proč by tam nemohla být. Chystáme ještě veřejnou besedu s investorem a konečné stanovisko zaujmeme na zastupitelstvu v závěru února,“ řekl pozořický starosta.
Bioplynová stanice je podle něj v souladu s územním plánem obce. Někteří místní však bioplynovou stanici u obce nechtějí a podle Michala Pospíšila z občanského sdružení Za obyvatelnost Pozořic je jich hodně.
„Neslyšel jsem jeden jediný názor, že by ji tady někdo chtěl,“ řekl Michal Pospíšil, který s dalšími kvůli bioplynce založil občanské sdružení. „Obáváme se zápachu, že se v obci zhorší ovzduší, zvýší doprava a klesne hodnota zdejších nemovitostí,“ naznačil Pospíšil.
Omezuje váš život nějaká firma svojí výrobou?
Pište na helena.vaculova@mfdnes.cz

FAKTA Bioplynové stanice


Jde o technologická zařízení, která zpracovávají biomasu, jako je kukuřice a jiné plodiny, také kejdu a další odpady organického původu. Jejich produktem je bioplyn, který se spaluje v kotlích. Vzniklým teplem lze vytápět budovy, popřípadě ohřívat vodu.
V některých bioplynových stanicích dochází ke kombinované výrobě tepla a elektřiny.
Že jde o dobrý byznys, dokládají čísla z posledních let. V současnosti je v Česku více než 100 bioplynových stanic, v roce 2008 jich bylo asi 20. Do roku 2015 se má jejich počet zvýšit až na 400.
V Jihomoravském kraji se nyní jejich stavba chystá například v Popicích, Velkých Pavlovicích, Nížkovicích, Pozořicích a Šumicích. Někteří obyvatelé je v blízkosti obcí nechtějí, obávají se hlavně zápachu a zvýšené dopravy. Odmítli je loni například ve Slavkově u Brna a nesouhlasí s nimi nyní ani v Šumicích a na dalších místech.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - jižní Morava

—————

Zpět